ХУМАНИТАРНИ ПАКЕТ ЗА СОЦИЈАЛНО УГРОЖЕНЕ СТАНОВНИКЕ
31.10.2013


Градска општина Палилула-Ниш у сарадњи са организацијом Црвеног крста и Градским Већем у Нишу организоваће почетком следеће недеље (од 06-09.новембра) поделу хуманитарних пакета, социјално најугроженијем становништву на сеоском подручију општине Палилула. Хуманитарни пакет чине основне животне намирнице са осам прехрамбених артикала: брашно, пасуљ, пиринач, тестенине, уље, конзервирано поврће, месни нарезак и сушено поврће (зачини).

По речима Бобана Џунића, председника Градске оптшине Палилула, упућен је јавни позив грађанима са сеоског подручја општине да се у што краћем року (до понедељка 4.новембра) јаве председницима Савета грађана у свом насељу. „Желимо да на овај начин обезбедимо максималну транспарентност поделе хуманитарне помоћи нашим грађанима. Управа општине Палилула је кроз бројне реализоване пројекте оспособљена да успешно обави и овај поверен задатак-рекао је председник Џунић. Примаоци пакета треба да испуњавају следеће критеријуме: Да имају трајно пребивалиште или најмање годину дана пријављеног боравишта на територији општине Палилула (подручије на селу); Да припадају категорији старих, болесних и изнемоглих лица која немају сроднике који би могли да им помогну; Да су лица  која примају додатак за помоћ и негу другог лица; Да се ради о породицама чији је приход испод цензуса за добијање новчане социјалне помоћи, али из неког разлога нису оствариле то право; Да су незапослени (пријављени код Националне службе за запошљавање);

Пакете са основним животним намирницама, требало би у оквиру ове акције Града Ниша да прими близу 2.000 породица у нишким селима. У општини Палилула се налази 15 села која се наслањају на ужи градски део. Сагледавање стања на терену, решавање проблема и сусрет са грађанима је постала стална пракса у раду руководства ове организације локалне самоуправе Града Ниша. На територији општине Палилула живи више од 50 одсто корисника социјалне помоћи Центра за социјални рад „Свети Сава“ у Нишу, тако да је свака помоћ угроженим категоријама становништва веома драгоцена. (ЕКОполис, Д.Видојковић)